WORKSHOPS

FlowKameArt -työpajojen tausta ja arvopohja

FLowKameArt -työpajoja pidetään vuodenkiertoon mukautuen eri teemoilla. Kevät on hyvää aikaa tarkkailla luonnon muutoksia arboretumeihin suuntautuvilla kävelyretkillä. Kesä mahdollistaa työskentelyn ulkona: kasvien istuttamista puutarhassa, työpajoja kaupunkipuutarhoissa, havainnointiretkiä niityillä ja kulttuurimaisemassa. Syksyllä saadaan satoa kesän viljelyksiltä ja kerätään talteen luonnonmateriaaleja. Talvikaudella työskentely jatkuu työhuoneella: kuivatut ja kerätyt kasvit sekä kierrätysmateriaali saavat uuden elämän kasviveistämisen avulla.

FlowKameArt työpaja pidettiin 27.6.2020 ympäristöjärjestö Dodon kaupunkipuutarhassa Rapumajalla Oulussa. Työpajassa tehtiin kasviveistoksia, jotka ripustettiin kaupunkipuutarhaan kaikkien ohikulkijoiden nähtäville. Työpajassa syntyi lisäksi FlowKame -taiteilijoiden tekemä kasviveistos. Kasviveistos oli osa seuraavan viikonlopun Avoimet puutarhat -tapahtuman vierailukohteita. Kaupunkipuutarha tarjosi inspiroivat ja elvyttävät puitteet kasviveistostyöpajalle. Kurssilaiset työstivät omia veistoksiaan räsymattojen päällä lehtipuiden siimeksessä. Puutarhan äänimaisema koostui lintujenlaulusta ja virtaavan veden rauhoittavasta ja luovuutta sekä hyvinvointia lisäävästä elementeistä. Kurssilaisten työpajassa tekemät kasviveistokset löytyvät instagramista @flowkame.art -sivustolta.

Luontoyhteyden vaaliminen puutarhassa, metsässä, niityllä ja veden äärellä vietetyillä hetkillä voimaannuttavat ihmistä. Vihreä kasvillisuus, puiden oksistot ja vesielementti ovat tutkitusti elvyttävimpiä elementtejä. Niiden äärellä elimistö palautuu stressitilasta, hengitys tasaantuu ja olo harmonisoituu. Vihreä kasvillisuus on tarpeen nähdä massan sijasta kasviyksilöinä. Yksittäisen kasvin vuoden kierrossa tapahtuvien muutosten havainnoiminen laajentaa ja herkistää kykyä huomata arkea juhlistavat esteettiset piirteet ja ominaisuudet. Ilmastonmuutoksen ajan kuvataiteessa ja pedagogiikassa on välttämätöntä kiinnittää huomiota luontoyhteyteen, luonnon tilaan sekä kasvi-ja eläinlajien säilymiseen ja luonnon monimuotoisuuteen. FlowKame -taiteilijat luovat tähän tarkoitukseen soveltuvia menetelmiä.


 

Oulun Dammisaaressa Rapumajalla järjestettiin Dodo ry:n ja kuvataiteilija Mervi Niemitalon toimesta FlowkameArt -työpaja, jossa lähtökohtana oli rakentaa itselle/itsestä kehoveistos. Näkökulmia ja lähtökohtia tekemiselle oli monia ja aluksi jokainen saattoi pohtia millainen veistos olisi? Tällainen olen, parasta minussa, kehon kokemuksia ja...

Oulun Dammisaaressa pidettiin FlowKameArt -työpaja, jossa rakensimme kokedamoja. Kokedamat ovat osa japanilaista puutarha- ja kasvitaidetta ja ovat perinteinen tapa istuttaa kasveja ruukun sijaan sammaleeseen. Kokedamojen sanotaan olevan köyhän miehen bonsai-puita, joiden kasvatus vaatii vuosien työn ja jotka siitä syystä ovat erittäin kalliita...